Veelgestelde vragen

Algemeen

Waarom een Stichting EVC voor gz-psychologen?

Het was en is de bedoeling om landelijk uniforme en gecoördineerde EVC-procedures te ontwikkelen en uit te voeren, daarbij rekening houdend met de adviezen uit het programma APV. De Stichting EVC ontwikkelt en realiseert procedures om personen die over de juiste competenties beschikken, versneld toe te leiden naar een BIG-registratie. Dit gebeurde naar analogie met andere verwante sectoren, zoals de opleidingen ouderengeneeskunde en huisartsgeneeskunde, waarin EVC-procedures inmiddels hun waarde bewezen hebben.

De Stichting EVC heeft een tijdelijk karakter, en volgt daarmee de tijdelijkheid van de inzet van EVC’s. De eerste opdracht van stichting EVC was het ontwikkelen en uitvoeren van een pilot die richting moet geven aan de EVC-procedures.

 

Waarom een onafhankelijke stichting?

Het oprichten van een onafhankelijke stichting voorkomt het ontstaan van onduidelijkheid tussen de betrokken partijen, die ieder op onderdelen een formele verantwoordelijkheid hebben. De bedrijfsvoering en de juridische processen kunnen op deze manier niet vermengd worden met andere beleidsonderwerpen of organisaties.

 

Moesten de deelnemers aan de EVC-pilot in het opleidingsregister genoteerd worden?

Ja, dit is zo met de FGzPt afgesproken zodat er landelijk een compleet beeld blijft van ingeschreven deelnemers aan de gz-opleiding.

Aanmelden

Kan ik mij momenteel aanmelden voor EVC en hoe?

Het is nu niet mogelijk je aan te melden voor EVC. Er worden nu geen EVC opleidingsplekken georganiseerd. Mocht hier in de toekomst wel een mogelijkheid voor komen, dan zal hierover via de nieuwsbrief worden gecommuniceerd.

 

Was het EVC-traject toegangelijk voor mensen met ervaring op het gebied van zowel V&O als K&J?

Het EVC-traject was toegankelijk voor zowel mensen met ervaring op het gebied van V&O als K&J.

 

Konden supervisiesessies binnen het traject tot lidmaatschap van een wetenschappelijke vereniging meetellen voor de te behalen tenminste 90 supervisiesessies?

Ja, dat kon.

 

Konden de gevolgde uren leertherapie ook meetellen voor de tenminste 90 supervisiesessies die ik moet hebben gehad?

Nee, leertherapiesessies telden niet mee.

 

Telden werkbegeleiding binnen erkende GGZ-instellingen mee voor de tenminste 90 supervisiesessies die je moest hebben gehad?

Ja, mits deze begeleiding was gegeven door een gz-psycholoog.

Scenario 1

De omzetting van de NIP-KJ registratie naar de gz-registratie was onderdeel van scenario 1 van het EVC-project ( https://evcvoorpsychologen.nl/ ). Dit ging om een eenmalige volledige vrijstelling van de gz-opleiding voor diegenen die op 1 maart 2023 bij het NIP geregistreerd waren als Kinder- en Jeugdpsycholoog. Die eenmalige vrijstellingsregeling is afgerond, er kunnen op basis daarvan dus geen omzettingen meer plaatsvinden.

Het staat hoofdopleiders in principe altijd vrij, om volgens landelijke standaarden, op individueel niveau voor onderdelen vrijstellingen voor de opleiding verlenen, maar dat valt buiten de EVC-pilot en buiten de verantwoordelijkheid van Stichting EVC.

Scenario 3

In scenario 3 moest je ervaring opdoen op een andere werkplek. Moest je voor al je uren naar de andere werkplek of mocht dit ook voor bijv. 1 of 2 dagen zijn?

Doel van de gz-opleiding was een breed opleidingstraject met brede werkervaring. Van daaruit was een volledige ruil gewenst; 1 of 2 dagen is te weinig voor een volledig brede gz-ervaring.

 

Bij scenario 3 moest je 200 uur geaccrediteerde cursussen en scholingsactiviteiten bij door FGzPt erkende psychotherapieverenigingen gedaan hebben. Moest je deze 200 uur afgerond hebben voor 1 maart 2023? Dus voor de voordracht door het samenwerkingsverband??

Klopt, dit moest voor de voordracht afgerond zijn.

 

Telden cursussen op het gebied van diagnostiek ook mee?

Ja, als ze erkend waren en de geaccrediteerde cursussen en scholingsactiviteiten bij door FGzPt erkende psychotherapieverenigingen of wetenschappelijke verenigingen gedaan waren of bij de beroepsverenigingen NIP, NVO, NVP.

Andere vragen

Hoe zag het proces van de financiering voor scenario 2 en 3 eruit?

De subsidie voor scenario 2 en 3 ging naar de Stichting EVC en van daaruit werden de opleidingsinstellingen voor het cursorisch onderwijs en de POI’s voor het praktijkonderwijs betaald. Er zijn afspraken gemaakt met alle POI’s over de betaling van de vergoede kosten. Voor scenario 2 bestond geen vergoeding voor de uren besteed aan het maken van het portfolio of het volgen van het cursorisch onderwijs.  

Heeft deelname aan de pilot gevolgen gehad voor het historisch opleidingsvolume (HOV) van een POI?

Opleidingsdagen binnen de EVC-pilot telden niet mee met het historisch opleidingsvolume (HOV) van TOP Opleidingsplaatsen.

Stichting Centrum EVC voor gz-psychologen (Stichting EVC)

Wittevrouwensingel 1
3581 GA  UTRECHT

E. info@evcvoorpsychologen.nl