Achtergrond
Al vele jaren is gesproken over de mogelijkheid om eerder verworven competenties (EVC’s) te laten meewegen in het volgen van de gz-opleiding. In 2021 heeft binnen het programma Adaptieve Psychologische Vervolgopleidingen (APV-1) de Werkgroep EVC een rapport opgeleverd met een concrete denkrichting en aanbevelingen over EVC. Dit rapport is binnen het veld breed omarmd. De Stichting EVC is een uitvloeisel van deze ontwikkelingen en is op verzoek van de Opleidingsraad en door de veldpartijen opgericht om praktische uitvoering te geven aan dit rapport.
Doel en uitvoering
Het doel van de EVC-pilot was om op relatief kleine schaal de uitvoerbaarheid te onderzoeken van twee verkorte opleidingstrajecten waarmee ervaren masterpsychologen konden voldoen aan de eindtermen van de gz-opleiding, om daarna hun BIG-registratie te kunnen aanvragen. Het ministerie van VWS heeft daartoe een projectsubsidie beschikbaar gesteld (periode 2023-2024), waardoor 44 EVC-opleidelingen konden worden toegelaten tot de pilot (18 voor scenario 2 en 22 voor scenario 3).
De reden achter de pilot was een bijdrage te leveren aan het verminderen van de tekorten aan gz-psychologen in de gezondheidszorg en aanpalende terreinen.
Er was (en is) tevens een stuwmeer van masterpsychologen die al in het veld werkzaam waren en die daarin al vele jaren competenties hebben ontwikkeld via werkervaring en scholing. Het honoreren hiervan door het aanbieden van verkorte opleidingstrajecten moest hen eerder dan via de gebruikelijke route beschikbaar maken voor meer taken en verantwoordelijkheden binnen het werkveld.
Door middel van de pilot is onderzocht of verkorte opleidingstrajecten uitvoerbaar zijn als tijdelijke oplossing voor het geschetste probleem (het tekort aan gz-psychologen). De reguliere 2-jarige gz-opleiding was en blijft het uitgangspunt. Voor de langere termijn zal gekeken moeten worden naar de ramingen van het Capaciteitsorgaan en hoe EVC daar mogelijkerwijs in past. Tenslotte zal op politiek niveau besloten moeten worden of de onderzochte scenario’s breed ingezet kunnen worden voor alle ervaren masterpsychologen. Op dit moment is de pilot succesvol afgesloten. Er is door de Stichting EVC een uitgebreide evaluatie uitgevoerd waarin de vraag naar de uitvoerbaarheid en het rendement van de verkorte opleidingstrajecten centraal staat. In februari 2025 wordt het formele eindrapport over de pilot aan VWS opgeleverd. Dit zal tenslotte leiden tot adviezen en aanbevelingen aan het ministerie van VWS en de relevante veldpartijen.
Uit de afstemming met VWS in de tweede helft van 2024 is gekomen dat er de komende periode geen vervolg op de pilot EVC gaat komen waarmee ervaren master psychologen via EVC worden opgeleid tot gz-psycholoog.
Wel heeft VWS zich bereid verklaard mee te denken of en hoe EVC een plek kan krijgen binnen de reguliere toewijzingssystematiek voor gz-psychologen in Nederland. De gesprekken met VWS hierover zijn gaande. Op dit moment wordt nader onderzocht, in overleg met VWS, of de Stichting EVC hierin een rol blijft spelen. Zodra hier meer duidelijkheid over komt zal de Stichting EVC via deze website en de nieuwsbrief iedereen hierover informeren.
Stichting Centrum EVC voor gz-psychologen (Stichting EVC)
Wittevrouwensingel 1
3581 GA UTRECHT
E. info@evcvoorpsychologen.nl